Yogalessen: Critical Alignment Yoga en Therapie

YOGAZITA
Being aware of what moves you

Yoga verbetert het fysieke, mentale en emotionele welzijn
Yoga is een serie houdingen die helpen om de balans in lichaam en geest te herstellen
Yoga helpt ontspannen en geeft een betere lichaamshouding
Yoga vermindert stress en spanningsklachten
Yoga is ontspanning en inspanning in één

 

 

Critical Alignment Yoga

De lessen zijn een combinatie van hatha yoga en critical alignment yoga. Tijdens de les wordt aandacht besteed aan de zorgvuldige uitlijning van het lichaam, waardoor de energie in het lichaam goed kan doorstromen en bewegingen doorgegeven worden in plaats van vastgezet. Zo kan stijfheid plaatsmaken voor een gevoel van lichtheid en energie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals het stripje, blokken, riempjes en natuurlijk de adem. Met behulp van de hulpmiddelen en de adem zoek je spanning in je lijf op en ben je actief bezig om deze los te laten.

De lessen zijn geschikt voor ieder niveau en alle leeftijden. Deze vorm van yoga is ook geschikt voor mensen met o.a.rugklachten, nek en schouderklachten, spanningsklachten en stress. Er zijn altijd aanpassingen te maken voor blessures en klachten. Geef alsjeblieft wel vooraf aan als er blessures of klachten zijn, zodat hier rekening mee  gehouden kan worden.

De les is gevarieerd en iedere week anders. Vaste elementen zijn: pranayama (ademhalings oefeningen), warming up, een serie dynamische houdingen, balans houdingen, omgekeerde houdingen en een uitgebreide ontspanning. Inspanning en ontspanning wisselen elkaar af.

Het tempo is rustig zodat je goed kunt voelen wat elke houding met je doet en hierdoor kun je ook goed je grenzen aanvoelen en bewaken. Je kunt de les zelf zo intensief maken als je wilt en zo zelf een mooie combinatie vinden tussen uitdaging (inspanning) en acceptatie van je lijf zoals het zich op dit moment voelt (ontspanning). Vaak zijn er meerdere opties per houding.

Behalve het in balans brengen van je lijf op fysiek niveau werkt yoga ook door op subtielere niveaus en zal het een gunstige invloed hebben of je gemoedstoestand. Je voelt je rustiger, helderder en energieker.

Critical Alignment Therapy

In Critical Alignment Therapie (CAT) werken we aan het herstel van de beweeglijkheid, stabiliteit, coördinatie en kracht van het lichaam. 

De wervelkolom is hierbij het uitgangspunt. Klachten ontstaan vaak geleidelijk doordat de stand van het lichaam veranderd is en hierdoor uit balans is geraakt. Het lichaam past zich aan en er ontstaan bewegingspatronen die de onbalans instandhouden en verergeren, waardoor schuin normaal voelt en recht krom. Vaak worden klachten erger op het moment dat een situatie intensiveert, bijvoorbeeld doordat een beweging opeens vaak herhaald wordt of wanneer stress toeneemt/ontstaat, dit kan leiden tot tijdelijke of chronische overbelasting. 

Klachten kunnen ervoor zorgen dat het lichaam niet meer soepel beweegt en pijn doet, het dagelijks functioneren wordt verstoord: je favoriete bezigheden niet (goed) meer kunnen doen en aanpassingen op het werk. Dit heeft ook een weerslag op je gevoelsleven. Door oude bewegingspatronen te onderzoeken en te doorbreken zul je merken dat je lichaam en geest mobieler, stabieler en vitaler worden. De gevoelslijnen worden herstelt en het lichaam kan weer kracht opbouwen. 

Critical Alignment Therapie is ontwikkeld voor mensen met allerlei soorten klachten, het is een vorm van therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van de oefeningen en tools uit de Critical Alignment Yoga: stripje, rol, blok, boogje en hoofdstand bankje. We werken vanuit ontspanning met de zwaartekracht en adem. We richten ons niet zoals bij yoga op yogahoudingen (asana’s) maar juist op het weer vloeiend en moeiteloos maken van de dagelijkse bewegingen: zoals zitten, tillen, staan, lopen, bukken etc.

Met zorgvuldig uitgevoerde houdingen en specifieke bewegingen kan het lichaam transformeren naar zijn natuurlijke vorm en vitaliteit. Klachten en pijn verminderen of worden makkelijker te accepteren. Als de mobiliteit van het lichaam toeneemt, vergroot tegelijk de levenszin. 

Het leven wordt letterlijk en figuurlijk lichter. 

CAT is uniek in de zin dat je zelf degene bent die de therapie uitvoert. Hierdoor ben je niet afhankelijk van de behandelaar maar krijg je de regie weer terug; je leert je lijf op een nieuwe manier kennen en activeert het zelfgenezend vermogen.

De therapie start met een individuele intake (1 uur) waarin de klacht en de voorgeschiedenis besproken wordt. Ook wordt er onderzocht hoe de rug beweegt en welke behoefte en wensen er zijn, op basis hiervan wordt een plan gemaakt voor de therapiesessies. 

De therapiesessies zijn specifiek gericht op herstel van beweeglijkheid van probleemgebieden (nek, schouders, boven en onderrug) en worden aangepast aan individuele klachten, dit kan in een kleine groep van maximaal 5 deelnemers of individueel als privéles. 

YOGAZITA
Being aware of what moves you  

Lesrooster
Studio44
CAY maandag 20.30-21.45 uur
CAY woensdag 9.00- 10.15 uur
CAT donderdag 18.00-19.00 uur

Fabulous Yoga
CAY donderdag 20.30-21.45 uur
CAY vrijdag 9.30-10.45 uur
CAT vrijdag 11.00-12.00 uur