Wat is yoga?

Wat is yoga?

In ons dagelijks leven bedoelen we met yoga bijna altijd hatha yoga. Hatha yoga is een naam voor een  aantal fysieke houdingen. Deze houdingen hebben vaak namen uit de natuur of van dieren zoals: de berg, de hond met het hoofd omlaag, de kindhouding, de boom. Tegenwoordig doen mensen vooral aan yoga om te ontspannen, soepeler te worden, het bewustzijn te vergroten en om de lichaamshouding te verbeteren. Er zijn vele verschillende yogastijlen. Waar komt yoga eigenlijk vandaan en waar was het oorspronkelijk voor bedoeld?

Het doen van hatha yoga was oorspronkelijk bedoeld als een voorbereiding om het lichaam langdurig in een meditatiehouding te kunnen zitten. Via meditatie werd naar de hoogste vorm van bewustzijn gestreefd. Naar verlichting of bevrijding.   

Geschiedenis

Yoga komt uit India en bestaat al ruim 5000 jaar. In de oudste teksten die gevonden zijn, de Veda’s, wordt yoga voor het eerst genoemd. De Upanishaden waren onderdeel van de Veda’s. Het zijn de oudste en heiligste hindoegeschriften. De Veda’s worden beschouwd als teksten die niet zijn opgeschreven door mensen maar aan mensen, brahmanen, zijn geopenbaard. Deze teksten zijn geschreven in het Sanskriet. De hedendaagse houdingen in de hatha yoga hebben ook nog steeds sanskriet namen, houdingen zijn asana’s en bijvoorbeeld Virabhadrasana is de Sanskriet naam voor ‘de Held houding’.

Onderdeel van de Veda’s zijn de Upanishaden, een verzameling van teksten. Deze teksten worden nog steeds bestudeerd als onderdeel van de oosterse filosofie, hindoeïsme en als oorsprong van het boeddhisme. Ook de yogafilosofie is terug te leiden tot de veda’s en upanishaden.

In de yoga sutras van Patanjali uit 200 v Chr. wordt yoga uitvoerig beschreven. Hij beschrijft in de yoga soetra’s het achtvoudige pad. Het doen van asana’s (hatha yoga) is één van de 8 stappen naar verlichting.